History

History


Het bier stond centimeters hoog op de vloer en talloze glasscherven hadden daarin min of meer een goed plekje gevonden, terwijl her en der groepen heetgebakerde jonge herenstudenten in eenvoudige doch correcte "jasje-dasje"- kleding tegen elkaar stonden op te geven over hun laatste botte grappen en hun veroveringen van mooie vrouwen. We herschrijven uit de annalen van het jaar 1962, het oprichtingsverhaal van de A.S.R.V. Ascrum. Een volgende ochtend zouden de heren de colleges gaan volgen ware het dat ze na de zware nacht ter sociëteit NIA vanuit een lege collegezaal, neerploffend in een koffiekamer een knor opdragend voor de koffie te zorgen en daarbij toevallig in een groepje terechtkwamen waar over één onderwerp gesproken werd, namelijk rugby.

Die medestudenten waren lid van de Amsterdamsche Studenten Rugby Club, een subvereniging van de USA, een verzameling knorren.
Binnen het Amsterdams Studenten Corps bestond toentertijd slechts één sportieve subvereniging, Nereus.

Men besloot een oude traditie in ere te herstellen, ver voor de Tweede Wereldoorlog speelden de heren studenten al rugby, tegen de studentenrugbyverenigingen van Leiden en Delft werd geducht tegenstand geboden . Dus verscheen in het voorjaar van 1962 op het mededelingenbord van sociëteit N.I.A. op de Sarphatistraat de aankondiging van rugby in het A.S.C. met daaronder een intekenlijst. Twintig mannen gaven zich op. Op 1 november 1962 was de oprichtingsvergadering van "Scrum". Tijdens de vergadering wordt unaniem besloten de naam te veranderen in Ascrum om daarmee de band met het A.S.C . te bevestigen. Zo werd op 1 november 1962 in het derdejaars zaaltje van N.I.A., terwijl het vuur hoog oplaaide en enige kakstoelen werden opgestookt ter verhoging van de feestvreugde, de Amsterdamse Studenten Rugby Club "Ascrum" opgericht.

We zijn nu veertig jaar verder. Een begrip als "knor" bestaat niet meer .Rugby, studenten en studentensport gelukkig wel. Studentensport heeft meer en meer een plaats gekregen in de "normale" maatschappelijke sportbeleving. De grenzen zijn enerzijds door allerlei ingrepen van overheden beperkt en aan de andere kant onder andere door sponsoring verruimd. Grenzen, zoals de verschillen tussen student, oud-student en burger, vervaagden door vele terechte of onterechte sociale en politieke verschuivingen.

Wat rest is een rugbyverleden in het heden ..

Zijn grenzen binnen de A.S.R.V. Ascrum vervaagd of verruimd? Het antwoord is wel belangrijk Van importantie is wat gebleven is, een bruisend internationaal clubleven, veel aanwas van nieuwe leden. Als enige studentenrugbyclub in de nationale ereklasse, strevend naar en knokkend voor een topplaats in het Nederlandse rugby, de sfeer vaak bepaald uit studentikoze achtergronden, dus wars van conventies maar het goede uit het verleden niet vergetend, steeds weer het wiel uitvindend, alles moet anders, of was alles anders. Wie weet ?